Loading

Kleuren en de wetenschap

In Event styling - 9 maart 2020

“Stel jezelf eens voor dat je in een tunnel loopt en de verlichting uitvalt. Je raakt daardoor letterlijk even de weg kwijt, wordt waarschijnlijk onrustig en krijgt misschien zelfs een licht gevoel van angst. Maar wanneer je op vakantie bent en uitkijkt over zee wordt je rustig en kalm. En als dan de zon gaat schijnen ervaar je helemaal een prettig gevoel.”

In 1666 ontdekte de Britse wetenschapper Sir Isaac Newton dat wanneer wit licht door een prisma schijnt, het licht wordt afgebogen in alle zichtbare kleuren. Hij ontdekte ook dat iedere kleur een eigen golflengte heeft. Die golflengte zou weer voor een groot deel verantwoordelijk zijn voor het psychologische en lichamelijke effect van kleuren.

De invloed van kleurgebruik

De invloed van kleuren is dan ook continue aanwezig, bewust en onbewust. Kleuren hebben invloed op je emoties, je humeur en zelfs je gedrag. Hiervan kunnen we dan ook gebruik maken bij het ontwerpen van een inrichting. Mensen leggen namelijk associaties met bepaalde kleuren.

“Een hele poos geleden vroegen we jullie in onze poll waar jullie voorkeur naar uit ging. Het ging om een inrichting van Ries – een pop up restaurant op Bourgondisch Den Bosch. Waarbij we jullie de keuze gaven tussen optie geel of optie oranje. Daarbij heeft toen 80% gekozen voor de kleur geel.”

De invloed van de kleur geel of oranje

Bij een pop-up restaurant zoals dit, wil je natuurlijk graag de aandacht trekken waardoor zowel de kleur oranje als geel zeer geschikt is. Echter zijn er ook verschillen:

  • De kleur oranje staat namelijk voor energie, enthousiasme en trekt de aandacht. Het is een warme kleur die opvalt en veel mensen een goed gevoel geeft. Vandaar ook dat we met deze kleur een inrichting hebben gemaakt.
  • Daarnaast is de kleur geel is zonnig en vrolijk waardoor het ook zeker de aandacht naar zich toe Het is een frisse kleur, die veel mensen doet denken aan de zomer en vrijheid! Een positieve associatie dus waardoor het mogelijk is dat veel mensen waarschijnlijk dit interieur op dat moment meer aansprak.

Want zoals gezegd hebben kleuren invloed op je emoties, humeur en gedrag. Maar je emoties, humeur en gedrag hebben ook invloed op de keuzes die je maakt, dus ook over keuzes die te maken hebben met kleur zoals bij deze poll.

Na deze blog geïnteresseerd in een mooi tijdelijk interieur voor uw evenement of stand. Een interieur dat mensen bewust en onbewust een prettig gevoel geeft. Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

Lees verder

Deel dit artikel:

Mogen wij u ook van dienst zijn bij het ontwerpen en realiseren van uw event?
Neem dan gerust contact met ons op! Voor inspiratie bekijk ons portfolio eens. Tel: 0135114790 of info@anggrek.nl